D&A Pooltechnics

FAQ

Welke voorzorgen moet ik nemen om mijn buitenzwembad te laten overwinteren?

U hebt twee mogelijkheden:

1. Klein winteronderhoud :

De filterinstallatie blijft gedurende de winter functioneren maar met een beperkte filtertijd dwz ongeveer 6 uren gelijkmatig verdeeld over 24 uren. (Water in beweging kan niet bevriezen !) Bij extreem lage temperaturen of continu vriesweer vanaf -5° moet de filterinstallatie continu werken. Zonnecollectoren en warmtepompen worden vorstvrij gemaakt. In het zwembadwater wordt een overwinteringsproduct gedaan dat het vastzetten van algen en kalk op de wanden belet. Hierdoor wordt het poetswerk bij de opstart in het voorjaar aanzienlijk beperkt. Eventueel winterzeil of bladernet wordt over het zwembad gespannen om vervuiling door bladeren en ander grof vuil te voorkomen. Voordelen van een klein winterhoud zijn o.a. dat het rolluik dicht kan blijven hetgeen de nodige veiligheid biedt voor kinderen en huisdieren en een lagere opstartkost in het voorjaar. Een nadeel is de extra energiekost voor het functioneren van de filterinstallatie.

2. Groot winteronderhoud :

De filterinstallatie wordt uitgeschakeld gedurende de winter. De gehele installatie, zowel leidingen, filterinstallatie , zonnecollectoren, warmtepompen enz, wordt vorstvrij gemaakt. Het zwembadwater wordt tot ongeveer 10 cm onder de inspuiters weggepompt. In het zwembadwater wordt een overwinteringsproduct gedaan dat het vastzetten van algen en kalk op de wanden belet. Hierdoor wordt het poetswerk bij de opstart in het voorjaar aanzienlijk beperkt. Eventueel winterzeil of bladernet wordt over het zwembad gespannen om vervuiling door bladeren en ander grof vuil te voorkomen. Voordelen van een groot winteronderhoud zijn géén energiekosten en géén omkijken naar het zwembad tijdens de winter. Een nadeel is dat het rolluik open moet zijn vermits het waterniveau moet zakken, dus geen veiligheid voor kinderen en huisdieren en een hogere opstartkost in het voorjaar vermits het zwembad terug bijgevuld moet worden.

2. Welk is de levensduur van Alkorfolie 1,5mm gewapend?

De levensduur van zowel pompen, folies, rolluiken en alle onderdelen die met het zwembadwater in aanraking komen is sterk afhankelijk van de waterbehandeling. Volgens de fabrikant is, bij normale PH- en chloorwaarden, de levensduur van een Alkorfolie 1,5mm gewapend ongeveer 25 jaar.

3. Moet de filterinstallatie werken, ook als ik het zwembad een lange tijd niet gebruik?

Een zwembadinstallatie moet gedurende het hele zwembadseizoen minstens 12 uren per dag, liefst op de heetste uren, werken.

4. Heb ik een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een zwembad?

Voor een zwembad met een oppervlakte tot 50m² is er geen bouwvergunning vereist. Het is echter aangeraden bij uw plaatselijke instantie even na te vragen vermits er in uw gemeente of stad afwijkde regels kunnen bestaan.

5. Kan ik met een warmtepomp mijn zwembad tijdens de winter verwarmen?

Warmtepompen halen hun energie uit de temperatuur van de buitenlucht. Hoe kouder de buitenlucht hoe slechter het rendement van een warmtepomp. Als vuistregel mag je stellen dat een warmtepomp een aanvaardbaar rendement heeft vanaf 15 graden buitentemperatuur. Een warmtepomp is dus onvoldoende om in de winter uw zwembad te verwarmen.

6. Hoe verwarm ik mijn zwembad?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van 2 factoren nl. gedurende welke periode van het jaar wil u zwemmen en tot welke temperatuur wil u het water verwarmen. Dit bepaalt of een verwarming met enkel zonnecollectoren voldoet of dat er een bijkomende verwarming zoals bvb warmtepomp, warmtewisselaar of bestaande CV-installatie, … moet voorzien worden.

Onze tevreden klanten

Yves en Patrycja De Bruycker- Wozniakiewicz

"Wij hebben beroep gedaan op het team van D&A Pool Technics en hebben enkel lof voor deze firma. Ze waren zeer punctueel qua timeline alsook werfcoordinatie. De mensen hebben elk onderdeel zeer netjes afgewerkt volgens afspraak. Ook de naservice, opvolging en detailuitleg van ons zwembad was een pluspunt! D&A is zeker een aanrader!

Alle reacties

Copyright © 2015 D&A PoolTechnics. Alle rechten voorbehouden. Door Sandbox Services - Webdesign & Marketing