Zwembad warmtepomp

Voor de verwarming van zwembaden worden meestal warmtepompen van het type lucht/water gebruikt. Bij dit type warmtepomp wordt de warmte uit de omgevingslucht omgezet in bruikbare warmte.


Voor de verwarming van zwembaden worden meestal warmtepompen van het type lucht/water gebruikt. Bij dit type warmtepomp wordt de warmte uit de omgevingslucht omgezet in bruikbare warmte. Een warmtepomp kan die energie van een relatief lage temperatuur verhogen tot een voldoende hoge temperatuur om het zwembad te verwarmen. De temperatuursverhoging vraagt energie. Een warmtepomp onttrekt haar energie grotendeels (tussen 70 en 80%) aan de lucht. De warmtepompinstallatie verbruikt dus viermaal minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem!! De energiebesparing die kan worden bereikt wordt in grote mate bepaald door het temperatuurverschil tussen warmtebron (luchttemperatuur) en afgiftesysteem. Hoe kleiner dit verschil, hoe hoger het rendement. Vanwege de relatief lage temperatuur die de warmtepomp moet leveren, wordt ze toegepast voor zwembaden. Openluchtbaden moeten niet extra opgewarmd worden bij buitentemperaturen boven de 25°C, en indien de buitentemperatuur het vriespunt nadert wordt er meestal niet meer gezwommen. Juist binnen de temperatuurgrenzen (10°C-25°C) haalt de lucht/water warmtepomp haar hoogste rendementen. Zeker indien de warmte rechtstreeks aan het zwemwater kan afgegeven worden mits een warmtewisselaar. Ook dient het water meestal slechts tot 30° à 31°C opgewarmd te worden, waardoor een erg hoge COP waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Indien deze opwarming bovendien 's nachts kan gebeuren, kan bijkomend geprofiteerd worden van de lage kostprijs van het nachttarief. Natuurlijk is het beter voor het milieu om het zwembad uitsluitend op natuurlijke wijze te verwarmen, of door gebruik van zonnepanelen. Maar indien toch bijkomende verwarming noodzakelijk wordt om de actieve zwemperiode te verlengen, is een warmtepomp wel de milieuvriendelijkste manier. Persoonlijke toelichting over de mogelijkheden van een zwembad warmtepomp?

Neem dan vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

De goedkoopste zwembadverwarming?

Neen, na de zonnecollectoren. Deze vragen ook een investering, maar de energieopbrengst is gratis. Bij zonnecollectoren geldt wel: Geen zon, geen warmte! Warmtepompen nemen één deel energie op van het elektriciteitsnet om er vijf af te geven aan het zwembadwater. Die vijf zijn afkomstig uit de gratis warmte van de lucht. Omdat de lucht meestal tussen de 15 en 25°C is in de zomer tijdens de werking van de warmtepomp en het uitwisselingsproces langzaam verloopt, werkt een warmtepomp zeer zuinig.

Plaatsing van de warmtepomp

Warmtepompen moeten buiten geïnstalleerd worden, liefst zo kort mogelijk bij de technische ruimte van het zwembad. Omdat de warmtepomp koude lucht uitblaast moet deze koude lucht geëvacueerd worden. Een afgesloten lokaal zal heel snel afkoelen en bij lage omgevingstemperatuur is het rendement van de warmtepomp zeer laag!

Coëfficient Of Performance of COP-waarde.

De COP-waarde is de factor die de verhouding aangeeft tussen het opgenomen en het afgegeven vermogen. Vb. Als een warmtepomp een vermogen van 10kW levert en hiervoor een vermogen van 2 kW opneemt (elektriciteit) dan is de COP-waarde van deze warmtepomp = 5 of anders gezegd 1KW elektriciteit levert 5kW warmte in het zwembad (4kW gratis!) De COP-waarde van een warmtepomp wordt altijd opgegeven bij een bepaalde luchttemperatuur en luchtvochtigheid. Dit is een eerste indicatie voor het vergelijken van warmtepompen. Als de opgegeven COP-waarde van een warmtepomp = 5 en opgegeven bij 28°C dan heb je in het voorjaar/najaar bij 14° luchttemperatuur maar een COP-waarde van 2,5 hetgeen dus betekent dat met 1kW opgenomen vermogen dan maar 2,5 kW vermogen afgegeven wordt !! Als de opgegeven COP-waarde van een warmtepomp = 5 en opgegeven bij 15°C dan heb je in het voorjaar bij 14° luchttemperatuur nog altijd een COP-waarde van bijna 5 hetgeen dus betekent dat met 1kW opgenomen vermogen dan nog steeds 5 kW vermogen afgegeven wordt !! Stijgt de buitentemperatuur dan naar 25°C dan wordt de COP van je warmtepomp groter dan 5 of maw een veel beter rendement! De opgegeven luchttemperatuur voor het berekenen van de COP-waarde is dikwijls de reden van prijsverschillen tussen warmtepompen van verschillende merken. De warmtepompen waarbij de COP-waarde opgegeven is bij een temperatuur van 25°-28°C zijn goedkoper in aankoop, maar energieverslinders in hun totale levensduur. Bij een goede, energiezuinige warmtepomp is de COP-waarde opgegeven bij 15° of zelfs minder. Let op!! Sommige fabrikanten beweren dat hun warmtepompen werken tot o°C en zelfs minder. Onder ‘werken’ mag dan enkel verstaan worden dat deze warmtepompen niet bevriezen door een ingebouwde ontdooifunctie,van rendement is bij deze temperaturen al lang geen sprake meer !! Meer informatie over de COP-waarde van zwembadwarmtepomp?

Neem dan vandaag nog contact op voor een vrijblijvende offerte!

Hoe bereken je het vermogen van je warmtepomp?

Met volgende vuistregel ben je al een heel eind op weg : Deel de m³ inhoud van je zwembad door 4 en je hebt een goede aanduiding welk het vermogen van je warmtepomp moet zijn. Vb. 50m³ : 4 = 12,5 kW Vb. Heb je zwembad een inhoud van 50m³ = 50.000 liter dan zal je met een warmtepomp van 10kW (bij de opgegeven COP-temperatuur vb 15°C) ongeveer 5 uur nodig hebben om deze hoeveelheid water 1°C te verhogen, dwz dat als de COP werd opgegeven bij 28°C en de buitentemperatuur bedraagt maar 15°C dan heb je ongeveer 10 uur nodig om de watertemperatuur met 1°C te verhogen. Het is dus zeker uitkijken wat je doet bij de aanschaf van een warmtepomp. Raadpleeg ons alvorens je een warmtepomp met een te klein vermogen of een warmtepomp met een misleidende COP-waarde zou aankopen!